Publieke kosten voor de huurder

Als verhuurder/eigenaar ontvangt een rekening van een overheidsorgaan. Mag u deze rekening doorbelasten aan uw huurder? In onderstaand overzicht proberen we duidelijkheid te geven in uw rechten:

  1. Onroerendezaakbelasting (OZB, gebruikersdeel)
  2. Afvalstoffenheffing – De gemeente rekent dit voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval.
  3. Waterschapsbelasting/watersysteemheffing(gebruikersdeel) – Dit is een bijdrage voor waterbeheer, zoals bescherming tegen overstromingen en schoon water.
  1. Rioolrecht, respectievelijk rioolbelasting, ter zake van het feitelijk gebruik van het gehuurde.
  2. Overige: milieuheffingen indien van toepassing.
  3. Baatbelasting (komt maar weinig voor) of daarmee verwante belastingen of heffingen; zulks voor de helft van het bedrag van de aanslag. Verhuurder zal Huurder tijdig op de hoogte stellen van de ontvangst van een aanslag baatbelasting. Verhuurder zal desgevraagd bezwaar maken tegen de betreffende aanslag en daarbij de bezwaren van Huurder, zo mogelijk, meenemen. Huurder zal aan Verhuurder de helft van de daarmee gemaakte redelijke kosten vergoeden.
  4. Overige bestaande of toekomstige belastingen, waaronder mede begrepen belastingen die worden geheven voor voorzieningen in openbaar gebied zoals vlaggenbelasting en reclamebelasting, BIZ-heffing, precariorechten, lasten, overige heffingen en retributies:

A         Ter zake van het feitelijk gebruik van het gehuurde;

B         Ter zake van goederen van Huurder;

die niet geheel of gedeeltelijk zouden zijn geheven of opgelegd, als het gehuurde niet aan Huurder in gebruik zou zijn gegeven.

 

Publieke kosten voor de verhuurder

  1. Onroerendezaakbelasting (OZB, eigenarendeel) – De verhuurder betaalt deze gemeentelijke belasting omdat hij de eigenaar is van het pand.
  2. Rioolheffing eigenaarsdeel
  3. Waterschapsbelasting/watersysteemheffing (eigenarendeel)
  4. Kosten voor milieuheffingen – Bijvoorbeeld als er extra gemeentelijke belastingen zijn voor bedrijven of vastgoedbezitters.

Let op:

  • Bij het gebruikersdeel worden de kosten doorbelast aan degene die op 1 januari op het adres ingeschreven staat. Het is niet gebruikelijk deze kosten met een nieuwe gebruiker te verrekenen.
  • Soms worden de kosten voor de huurder in rekening gebracht bij een verhuurder. Dat gebeurt met name als het voor de gemeente moeilijk is vast te stellen wie de huurder is, zoals bij een businesscentrum. Indien bepaalde kosten die voor huurder zijn, in rekening gebracht worden bij verhuurder, heeft verhuurder het recht deze door te belasten aan de huurder. Dat kan bijvoorbeeld via de servicekosten.
  • Controleer altijd de gemeentelijke aanslagen en het huurcontract om te zien wie welke kosten draagt.
Menu