Nieuws /

Blog – De invloed van Covid-19 op de kantorenmarkt en Siewe Bedrijfsmakelaars

Toen Nederland begin 2020 in een lockdown-situatie terechtkwam, werd thuiswerken verplicht mits het werk het toeliet. Ook bij Siewe bedrijfsmakelaars was dit het geval. Na enkele weken had Nederland zich aangepast en werden er overuren gemaakt via Teams en Zoom. Wat bleek? Thuiswerken ging prima. Althans in eerste instantie. Waarom nog fulltime terug naar kantoor?

Over deze vraag bogen we ons als makelaarsteam bij Siewe natuurlijk ook. Daarbij bekeken we het geheel breder. Wat is de invloed van COVID-19 op de kantorenmarkt? Bedrijfsmakelaar Leonard van Loon heeft er een mening over.

Cijfers spreken voor zich
“Een aantal bedrijven zal permanent kiezen voor meer thuiswerken, ook als we de pandemie al lang de baas zijn. Het ging immers prima, is gebleken. En de besparing die gemaakt kan worden in de bedrijfshuisvestingkosten – als je minder personeel hoeft te voorzien van een vaste werkplek – is enorm. Ik begrijp de keuze wel.”

Leonard vervolgt: “Als je de situatie alleen vanuit dit oogpunt bekijkt, kun je aannemen dat de kantorenmarkt in zwaar weer verkeert. Dat is veel te kort door de bocht en dat zien we terug in de landelijke cijfers en onze resultaten. De vraag naar geschikte kantoorruimte is bij Siewe Bedrijfsmakelaars bijna onverminderd gebleven van maart tot en met september. Sterker nog, we hebben het heel goed gedaan.”

We zien geen verslechtering, wel een verschuiving
`Niet elk bedrijf of beroep leent zich voor thuiswerken en wat nou als je thuis geen plek hebt waar je ongestoord kunt werken? Daarbij moeten we het nut en de noodzaak van bij elkaar komen niet onderschatten. Ik verwacht geen crisis, maar wel een verschuiving in de kantorenmarkt. Waar het ene bedrijf vraagt om meer vloeroppervlakte om toch alle medewerkers een veilige plek te kunnen bieden, is het andere bedrijf zoekend naar een kantoor waar flexibel gewerkt kan worden. Natuurlijk gaat dit niet in één keer, bedrijven hebben huurcontracten die soms nog een aantal jaren lopen’.

 

  • Corporate Bedrijven
    Veel vastgoedmanagers verwachten in deze sector dat thuiswerken de norm wordt. Soms verwacht men dat het personeel nog maar 20% van de tijd naar kantoor komt. Dat vergt natuurlijk een heel andere manier van werken en de vraag is natuurlijk of dit op de lange termijn wel haalbaar is. In eerste instantie is het natuurlijk goed uitvoerbaar, maar er komt een tijd van personeelswisselingen en het is de vraag of je de cultuur van een bedrijf op zo’n moment nog wel kan overbrengen op de nieuwe medewerkers. Wij verwachten dat het een ontwikkeling van tijdelijke aard is. De BBC heeft een goede animatie hierover gemaakt.
  • MKB
    Veel personeel wil helemaal niet thuis werken en we zien dat met name bij het MKB daar meer naar geluisterd wordt. Het MKB lijkt juist meer kantoorruimte te huren om toch haar personeel COVID – Proof te huisvesten.
  • Kamerhuurders
    De ZZP bedrijven hebben het moeilijk. De managementadviseurs zijn de eerste die de crisis voelen en een deel van de huurders van Flexplekken gaat weer vanuit huis werken.

Er zijn kansen in de markt:

  1. Als een bedrijf besluit om meer vierkante meters te huren, zullen ze dat willen huren tegen gelijke lasten. Misschien zelfs lagere lasten. Dat betekent dat goedkopere objecten meer kans krijgen, net zoals in 2008. Locaties buiten Amsterdam worden aantrekkelijker.
  2. Bedrijven zijn onzeker. Full Service kantoren zullen mogelijk populairder worden aangezien een huurder dan meer zekerheid krijgt over zijn huisvestingslasten.
  3. Meer vraag naar flexibele contracten. De dynamiek in de markt vraagt daarom.

Ben je op zoek naar meer, minder of andere kantoorruimte in het Gooi of Almere? Wilt u eens praten over hoe we uw pand in de markt kunnen zetten? Bel Leonard en ontdek dat er zoveel meer mogelijk is dan je misschien denkt.

Menu