Nieuws /

De twee extremen in de Almeerse bedrijfshuisvesting

Wist je dat Almere de snelst groeiende gemeente is van Nederland op het gebied van economie, werk en inwoners?  Met een stijging van 4,6 % staat de stad met stip op 1! De gevolgen van deze groei zien we terug in de schaarste aan woningen en bedrijfshallen. Dit tekort geldt zeker niet voor de kantorenmarkt. Hierin zien we juist een enorm overschot. In dit blog praat ik je bij over deze twee extremen in de Almeerse bedrijfshuisvesting.

Een tekort aan bedrijfshallen

Het aanbod in logistieke bedrijfspanden en productiehallen is sinds 2013 met 56 % gedaald en dat tekort resulteert in hogere prijzen van wat er wél te koop is. Mensen die op zoek zijn naar een geschikte bedrijfshal hebben maar weinig keuze. Gelukkig komt daar verandering in, want er zijn diverse nieuwbouwprojecten in voorbereiding. Siewe Zakelijk heeft verschillende nieuwbouwprojecten die eind van dit jaar en begin volgend jaar op de markt komen. Veel projecten staan op het punt om de vergunning te verkrijgen. Als je interesse hebt, vertel ik je er graag meer over.

24% van de kantoorpanden staat leeg

Landelijk trekt de kantorenmarkt goed aan. Voor Almere zijn er nog geen officiële cijfers. Op basis van de beschikbare cijfers mogen we spreken van een ‘stabilisatie’. De afgelopen 3 jaar is het aantal objecten dat verhuurd en verkocht is, vrijwel gelijk gebleven. De leegstand is echter groot. Volgens cijfers van Ventu staat 24% van de kantoorpanden in Almere leeg. Het aanbod op Funda in Business is circa 200.000 m² groot.

Transformatie kantoorpanden naar woningbouw

Het heeft even geduurd, maar we zien nu ook in Almere dat veel kantoorgebouwen getransformeerd worden naar woningbouw of short-stay-concepten. Onze verwachting is dat de komende jaren meer dan 100.000 m² onttrokken wordt aan de kantorenmarkt in verband met transformatie naar woningbouw. Dat in combinatie met het feit dat Almere steeds aantrekkelijker wordt voor de Amsterdammer – door de prijzen en de betere bereikbaarheid – zorgt ervoor dat de vraag naar kantoren zal toenemen. De marktverhoudingen zullen aanzienlijk verbeteren, verwachten wij.

Toekomstmuziek

Heb je een bedrijfshal of kantoorpand dat je wilt verkopen of verhuren? Of zoek je een plek voor je onderneming in Almere? Siewe Zakelijk kent de markt, weet waar de kansen liggen en helpt je graag bij het vinden van passende bedrijfshuisvesting.

Hartelijke groet,
Leonard van Loon

Menu