Nieuws /

Energielabel verplicht sinds 1 januari 2023

Energielabel verplicht sinds 1 januari 2023

Een energielabel voor uw bedrijfspand is verplicht als u deze verkoopt of verhuurt. Ook voor een nieuw bedrijfspand is een energielabel verplicht als deze opgeleverd wordt. Als u hier niet aan voldoet kan de Inspectie Leefomgeving & Trasport een boete uitschrijven na controle.

De verplichting geldt voor de volgende bedrijfspanden:
–      kantoren
–      onderwijspanden
–      publieke panden, zoals gemeentepanden en bibliotheken
–      horeca en logies, zoals restaurants en hotels
–      sportgebouwen
–      winkels

Voor industriële bedrijfspanden geldt de verplichting dus niet. Maar let goed op als u bijvoorbeeld ook een kantoor of showroom heeft. Voor die ruimtes is een energielabel wel verplicht, als deze groter zijn dan 50 m2.

Voor kantoren groter dan 100 m2 is het sinds 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. De regel is streng. Want als u er niet aan voldoet, mag u uw pand niet meer als kantoor gebruiken.

U hoeft niet aan de regel te voldoen als u  minder dan 50% van uw pand als kantoor gebruikt.

Heeft u nog geen energielabel, maar bent u er wel toe verplicht maak dan een afspraak met onze partners. Bergmann & Van Ek Bouwconsulting, Duurzaam Inzicht of Groen Energielabel.

Informatiebron: https://www.essent.nl/zakelijk/kennis-inspiratie/wet-en-regelgeving/verplicht-energielabel-voor-bedrijfspand

 

Menu