Herstel van de onroerendgoedmarkt binnen 12 maanden
Een meerderheid van 67% van de Nederlandse vastgoedprofessionals verwacht dat de onroerendgoedmarkt zich binnen 12 maanden gaat herstellen. Zij verwachten dat de zekerheid over 12 maanden verder toeneemt. Er is echter een substantiële groep van 21% die twijfelt of een jaar genoeg is voor herstel van de markt. Een klein deel denkt dat dit herstel al over drie of zes maanden plaatsvindt.
Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Europese en Nationale Vastgoedbarometer van onderzoekscentrum PropertyNL in Nederland en PropertyEU in Europa. Deze is verstuurd naar 19.600 professionals werkzaam in het vastgoedadvies, vastgoedbeleggingen, taxaties, projectontwikkeling, vastgoedfinanciering en overheid. Bij de start afgelopen donderdag hadden 831 vastgoedprofessionals het onderzoek ingevuld.
‘We hebben gemerkt dat vastgoedprofessionals in deze onzekere tijden een grote behoefte hebben aan scenario’s. Als journalisten staan wij in contact met de belangrijkste partijen, en juist in een crisis is het adagium relevant dat velen meer weten dan één. Vandaar dat wij dit Europese onderzoek hebben opgestart. Met onderstaande link kunnen vastgoedprofessionals alsnog deelnemen aan dit onderzoek, zodat de betrouwbaarheid toeneemt. De massale reactie van donderdag illustreert de behoefte’, aldus hoofdredacteuren Robin Marriott en Wabe van Enk van PropertyEU en PropertyNL.
Herstel
In Nederland en Europa zijn vastgoedprofessionals tamelijk eensgezind in hun mening hoe lang het herstel van de onroerendgoedmarkt op zich laat wachten. In Europa verwacht een meerderheid van 75% van de ondervraagden een herstel van de onroerendgoedmarkt binnen 12 maanden. Na 12 maanden neemt de zekerheid verder toe: 87% is zeker of zeer zeker van herstel. De Europese respondenten zijn minder pessimistisch dan de Nederlandse over het herstel na een jaar.
Investeringen
De respondenten geven aan dat de situatie over de hele linie zorgelijk is. In Nederland neemt de hoogte van vastgoedinvesteringen en vastgoedtransacties sterker af dan in Europa. Op een schaal van 1 tot 10 komt Europa op 4,5 en Nederland op 3,8.
Thuiswerken
Er is een groot verschil in thuiswerken. In Nederland werkt 77% van de respondenten vanuit huis. In Europa ligt dat percentage veel hoger, op 93%. Dit kan te maken hebben met de verdergaande maatregelen in de belangrijkste continentale vastgoedlanden: Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. In het Verenigd Koninkrijk zijn de maatregelen min of meer vergelijkbaar met Nederland.
Impact
De Nederlandse respondenten zijn nuchter over de impact van de corona-uitbraak op baan en bedrijf. Op een schaal van 1 tot 10 (10 is veel effect) geven Nederlanders een 5,9. In Europa wordt dit effect hoger ingeschat: een 6,9.
Bron: PropertyNL